Kétes hátterű társaságok járják a temetőket, megrendelésre bármit ellopnak

A fővárosban az elmúlt három évben közel 140 síremléklopás történt, ebből 103 esett az Új Köztemetőben történt.

Ez azt jelenti, hogy bármit ellopnak, ami mozdítható. Ez egy több évtizedes probléma”

– mondta el a VG-nek egy kőfaragó mester. 

A budapesti temetkezési helyekről hosszú évek óta lopják a mécseseseket, síremléket, sírvázákat, sőt a sírköveket is eltulajdonítják, ha arra van igény. A legtöbb bűncselekmény egyértelműen az Új Köztemetőben történik, a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a köztemetőben idén több mint egy tucat esetben regisztráltak büntetőeljárást. A rendőrség a VG-vel azt is közölte, hogy

idén az első fél évben a fővárosi kegyhelyek közül összesen hatszor loptak el síremlékeket, mindegyik bűncselekmény az Új Köztemetőben történt.

A számok alapján a 15 budapesti temető közül döntően ugyanabban a három temetően történik a legtöbb bűncselekmény, azonban van hat olyan temetkezési hely, ahol még az elmúlt években nem regisztráltak síremléklopást.

A BTI Temetkezési Divízió közlése szerint a bűncselekményekről kevés információval rendelkeznek. Ezekről csak akkor szereznek tudomást, ha a rendőrség megkereséssel fordul társasághoz, vagy helyszíni szemlét tart.

A visszaélésekre reagálva közölték: a temetőket szerződött partnerük biztonsági szolgálata őrzi, amelyet a közelmúltban folyamatos járőrszolgálattal erősítettek meg.

Az Új Köztemető területét egy kirendelt biztonsági szolgálat őrzi. A BTI közlése szerint külön felhívják a járőrszolgálatuk figyelmét arra, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a temetők rendjének betartatására és megóvására, a temetőkbe esetlegesen nem kegyeleti céllal érkezők kiszűrésére. Tevékenységüket segítik a temetők területén a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői, valamint a Készenléti Rendőrség lovas-, és kutyás járőrei is.

Egyik sírköves forrásunk szerint amíg vannak olyan vállalkozások, amelyek kislakásokban vannak bejelentve, nincsenek szakembereik, referenciáikkal sem rendelkeznek, viszont szerződéses partnerként, külön engedéllyel ki-be járkálhatnak a temetőkben, addig semmi sem fog megváltozni.

Címlapfotó: Arold Péter APEV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .