A kőfaragók nehéz helyzetben vannak a kínai dömpingáruk miatt

A több évtizedes múlttal rendlelkező tradicionális kőfaragó műhelyek kerültek nehéz helyzetbe, mivel nem tudják felvenni a versenyt a Kínából érkező olcsón megmunkált kőtermékekkel – mondta Károlyi Gyula, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) alelnöke az MTI-nek.

Emiatt a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, az IPOSZ tagja levelében fordult több országgyűlési képviselőhöz.

Károlyi Gyula elmondta, a levélbe rámutatnak arra, hogy a szakmának a legnagyobb problémát a kínai késztermékek dömpingje jelenti, ellenőrizetlenül, sok esetben csak súlyra mérve érkeznek be ezek az áruk, és nem veszik számba az értékét, mint más országokból behozott hasonló áruknál.

Az IPOSZ alelnöke szerint a magyar vállalkozók közterheivel esély sincs a kínai szakmunkás 4 dolláros napi bérével versenyezni, az ázsiai kövek, késztermék dömpingszerű behozatala miatt a kőfaragó vállalkozások alkalmazottainak a száma az elmúlt két évben 50-60 százalékkal csökkent.

A szakma helyzetén rontott az is, hogy 2010. január 1-jétől az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához a kőfaragóknál nem kérik a tevékenység gyakorlásához szükséges szakmai végzettséget igazoló dokumentumot, azt elég a hatóság kérésére csak utólag bemutatni. Például a szakmai hozzáértés nélkül felállított sírkő baleset- és életveszélyes lehet – mutat rá a szövetség alelnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .