Úzvölgyi katonatemető

A Bákó Megyei Törvényszék csütörtöki végzése értelmében Hargita megye önkormányzata is beléphet abba a perbe, amelyet Csíkszentmárton község indított a moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen az úzvölgyi temetőt darmanesti-i közvagyonná nyilvánító önkormányzati határozat érvénytelenítése céljával.

A megfellebbezhető végzés kivonata a bíróságok portálján jelent meg.
Kis Júlia, Csíkszentmárton ügyvédje jó hírnek nevezte az MTI-nek adott nyilatkozatában a csütörtöki fejleményt. Kijelentette: így már két fél fejtheti ki az álláspontját a per során a dormánfalvi határozattal szemben. Hozzátette: várhatóan Bákó megye prefektusa is ezt az oldalt erősíti majd, ha az általa elindított azonos tárgyú pert összevonják a csíkszentmártoni perrel. Utóbbiról azonban március végén dönthet a törvényszék, amikor a prefektus perében van tárgyalási forduló.
Darmanesti önkormányzata tavaly márciusban saját közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .