Mi legyen a kínaival?

Egyre több olyan panaszról lehet tudni, melyek a kínai síremlékek és sírkövek rossz minőségét hánytorgatják fel. De vajon valóban csak a keletről importált sírkövek időtállóságával van a baj, vagy vannak más okai is a repedező, foltosodó, elszíneződő, és a legrosszabb esetben bedőlő síroknak. Gránit és gránit között is lehet különbség ugyanis.

A sírkőpiacon az utóbbi években annyira elterjedt a készre gyártott, olcsó kínai gránit sírkő-garnitúrák forgalmazása, hogy egyre több olyan nagymúltú kőfaragó került rossz helyzetbe, akik nem dolgoznak ilyen kövekkel. A vevők ugyanis csak annyit észlelnek, hogy a kész sírkő olcsóbb, mégis gránitból van. A panaszosok szerint az ennek eredménye az, hogy azok idővel elszíneződnek, befoltosodnak, vagy épp összerepedeznek.

Kácsor Zsolt, a Kácsor Síremlék értékesítésért felelős vezetője elmondta, a legnagyobb gond nem feltétlenül a kínai gránit minőségében keresendő, hanem abban, hogy a készre formált kínai sírköveket olcsóbb megvenni és behozni az országba, ami a hozzá nem értő kereskedők megszaporodását eredményezte. Viszont, mivel ezek a kereskedők az értékesítéshez értenek, olcsón el tudják passzolni a nem mindig megfelelő minőségű sírköveket.

Hirdetés

Urbán síremlék Aszód, Kartal, Ecséd

Olyan sírköveket adnak el, melyekről például nem tudni, hogy be vannak-e gyantázva, vagy sem. A gyantázott sírköveken nem látszik ugyanis, hogy repedezettek, a gyanta elfedi a hibákat. Kácsor elmondta, hogy Kínában a folyamat úgy zajlik, hogy minden egyes gránittáblából a lehető legtöbbet használják fel és nem számít számukra, hogy repedt, mert úgyis begyantázzák az egészet. Ha pedig a gyanta lekopik, feltárulnak a feldolgozatlan, megmunkálatlan kő szépséghibái.

Egy másik probléma a foltosodás, ami szintén sok kínai sírkövet érint. Ez a jelenség akkor keletkezik, amikor a vízzel megszívott gondozatlan gránit kidobja magából a rozsdát, és elszínezi a tömb felszínét. Kácsor szerint ez a probléma is orvosolható lenne, ha a kereskedők tudnák, hogy milyen köveket vesznek meg és adnak el.

Hiba lehet abból is, ha nem elég vastag táblákat adnak el sírkészítés céljából. Ezeket a táblákat épp ezért csak ragasztani lehet, fúrni nem, ami a sírok időtállóságát csökkenti. Ha pedig a ragasztás elereszt, a sírok is szétesnek – vagy ami még rosszabb, kis nyomásra is bedőlnek és összetörnek.

Gálffy Béla, a Gálffy Síremlék Kft. vezetője mindehhez hozzátette, hogy a kínai gránit egyáltalán nem olyan rossz minőségű, mint ahogy azt híresztelik. Szerinte, aki elég ügyes és érti a szakmát, az a kínai sírköveket is úgy meg tudja munkálni, hogy azok időtállók maradjanak. A nagy gond a kínai gránittal pontosan az, hogy jó, és olcsó, ugyanis a készen behozott sírkövek terjedése a sírkőfaragó szakmát juttatja mélypontra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Legutóbbi bejegyzések

RSS Kegyeleti hírek

  • Újabb volt válogatott focistánk hagyott itt bennünket 2022-07-28
    Hatvankét éves korában elhunyt Kardos József 33-szoros válogatott labdarúgó, aki az 1986-os mexikói világbajnokságon mindhárom csoportmérkőzésen szerepelt.     A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjának szerdai gyászjelentése felidézi, hogy az egykori hátvéd 1960. március 29-én született Nagybátonyban. A helyi Bányász igazolt játékosa volt 1974-től, majd három évvel később átkerült a Salgótarjáni BTC-be.    A legendás edző, […] The post Újabb volt […]
    kegyelettel

Papp sírkő Nógrád megye Héhalom

Kuzma Gránit

Szabó Gránit Bugyi

Gránit Kft. - Csátalja. Belsőépítészeti megoldások.